PAZ (İspanyolca Barış sadece güvenlik ve savunma gerekliliklerini değil, aynı zamanda doğadaki diğer ihtiyaçlarını da karşılamak için tasarlanmış bir İspanyol radar teknolojisi uydusudur. HISDESAT, uydunun sahibidir ve ayrıca işleten firmadır. PAZ uydusu, SpaceX Falcon 9 roketi ile Kaliforniya′da bulunan ki Vandenberg Hava Üssü′nden  22 Şubat 2018 tarihinde fırlatılmıştır.

Hem gündüz hem de gece ve hava koşullarından bağımsız olarak 25 cm çözünürlüğe kadar 100′den fazla görüntü çekebilme yeteneğine sahip olan PAZ, günde 300.000 kilometrekarelik bir alanının çekimini yapabilir.Uydu, 514 kilometrelik bir yükseklikte ve saniyede yedi kilometrelik bir hızda Dünya′yı günde on beş kez yörüngesinde tamamlar ve hafif eğimli yarı kutup yörüngesi sayesinde PAZ, tüm Dünya′yı ortalama 24 saatlik bir tekrar ziyaret süresi ile kapsamına alabilir.

PAZ, Dünya gözlemleme yeteneklerini çok amaçlı olarak sunar: Sınır kontrolü, istihbarat, çevresel izleme, doğal kaynakların korunması, askeri operasyonlar, uluslararası anlaşmaların uygulanması, arazi izleme, şehir ve altyapı planlaması, doğal afetlerin izlenmesi ve yüksek çözünürlüklü haritalama diğerleri.

Uydu, çözünürlüğü ve görüntü boyutunu birleştiren farklı modlarda çalışabilen, yerden konfigüre edilebilir bir elektronik radar içerir. PAZ beş farklı modda çalışmak üzere tasarlanmıştır:

  • spotlight: (1 metreye kadar çözünürlük ve 5 x 5km lik kaplama alanı),
  • stripmap: (3 metreye kadar çözünürlük ve 30 x 50km lik alan),
  • scansar (100 x 150km alanlar ve 18.5 metre çözünürlükler için),

Ayrıca geliştirilmekte olan iki mod;

  • ultra yüksek çözünürlük (25 cm′ye kadar)
  • staring (bakış) spot ışığı (light) modu (270 x 200km lik geniş alan tarama alanı)

2012 yılında Hisdesat, Airbus Savunma ve Uzay (eski adıyla Astrium GEO Services) ile PAZ, TerraSAR-X ve TanDEM-X′in müşterilere sunduğu kaynakları koordineli bir şekilde kullanacak bir radar uydu takımı oluşturulması için bir anlaşma imzaladı.

Daha fazla bilgi için: https://www.hisdesat.es/en/paz/


PAZ TEKNİK ÖZELLİKLER:

Tahmini Ömrü

7 yıl

Yörünge

Güneş senkronize

Orbitler / gğn

15 2/11

Tekrarlama periyodu

11 gün

Yörünge yüksekliği

514 Km

Eğikllik açısı

97.44°

SAR cihazı

Radar taşıyıcı frekansı

9.65 GHz

Chirp band genişliği

100 MHz, 150 MHz, 300 MHz

Anten tipi

Aktif fazlı dizin anteni

Anten boyutu

4.8 m uzunluk, 0.7 m genişlik

Polarizasyonlar

HH, HV, VV, VH

PRF

2.0 KHz – 6.5 KHz

Nominal çekim yönü

Sağ Bakışlı